Kako posetiti Astronomsku stanicu Vidojevicu?

Opservatorija na Vidojevici je za sada jedino u funkciji profesionalnih posmatranja i spada u objekat zatvorenog tipa. Još uvek nisu planirana javna posmatranja za posetioce. Ovime želimo da vam preporučimo da svi zainteresovani pojedinci i grupe mogu da budu naši gosti u Astronomskoj opservatoriji na Zvezdari, u Beogradu. Tamo ćemo biti u mogućnosti da organizujemo i javno posmatranje svim zainteresovanim posetiocima. 

Sve posete treba unapred da budu najavljene mail-om na adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., ili na broj telefona +381-(0)11-2419-553.

Opservatorija se nalazi na lokaciji koja je od asfalta od mesta Belog Kamena udaljena 2,5 km i put do nje je u jako lošem stanju. U pitanju je običan šumski put kojim je najbolje ići peške ili pomoću nekog ozbiljnog terenskog vozila. Ovime upozoravamo da je jako opasno ići običnim autom, a pogotovu autobusom ili nekim sličnim vozilom koje služi za transport većeg broja putnika.


Прикажи већу мапу

Ukoliko se ipak odlučite da posetite opservatoriju, naša je preporuka da vozilo ostavite pored odmarališta na Belom Kamenu i da put nastavite peške.

Kontakt telefon Opservatorije na Vidojevici je +381-(0)27-310-177. U slučaju vaše želje da dodjete, molimo vas da obavezno prethodno kontaktirate na ovaj telefon. Takodje, u tom slučaju upozoravamo vas da ne očekujete da će vam se izaći u susret u svako doba te da dežurno osoblje u opservatoriji nema tu obavezu da prekine svoju svakodnevnu rutinu i izvršavanje radnih zadataka.

Ukoliko ima i snežnog pokrivača, savetujemo vam da odustanete od planiranog dolaska, jer se put ne održava redovno i moguć je i dubok sneg sa prisustvom leda, kako na asfaltu na putu do Belog Kamena, a pogotovu na pomenutom prilaznom planinskom putu. Ovime želimo unapred da se ogradimo od svih eventualnih nepredvidjenih i neželjenih posledica po one koji se budu oglušili o naše preporuke. AOB ni na koji način ne može da odgovara za bilo čiji samoinicijativni dolazak niti na bilo koji način želi da ohrabruje tako nešto, tim pre što naša materijalna i tehnička sredstva nisu dovoljna za davanje takve vrste podrške.

Opservatorija na Vidojevici je u vlasništvu Astronomske opservatorije u Beogradu i kao republička institucija podleže propisanim bezbednosnim merama i materijalnom osiguranju. Na njenoj lokaciji nije dozvoljeno neovlašćeno zadržavanje, paljenje vatre i kampovanje. Noćne posete su pogotovu zabranjene jer se time ometa posmatrački proces.

Hvala što ste imali strpljenja da se upoznate sa ovim jako bitnim informacijama. Dobro došli!