Kako posetiti Astronomsku stanicu Vidojevicu?

AZ1400 panorama

 

Otvoreni dani Astronomske stanice Vidojevica sa početkom u 18 časova:

ponedeljak, 23. aprila 2018.
petak, 21. juna 2018.
nedelja, 19. avgusta 2018.
sreda, 18. oktobra 2018.

Pozivamo sve zainteresovane posetioce da se prijave putem mail-a na adresu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
O uslovima dolaska i boravka, molimo sve zainteresovane da se upoznaju u okviru sadržaja ove stranice.

Astronomska stanica na Vidojevici je u sastavu Astronomske opservatorije Beograd (AOB) gde se vrše posmatranja nebeskih objekata u cilju njihovog proučavanja. Iako je Stanica zatvorenog tipa, posete su moguće. Ako planirate posetu Stanici, molimo Vas da uvažite sledeći uslov:

  • Zbog načina rada i režima boravka zaposlenih na Vidojevici sve posete moraju minimum 15 dana unapred da budu najavljene mail-om na adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., ili na broj telefona +381-(0)11-2419-553. 

  • Kontakt telefon Opservatorije na Vidojevici je +381-(0)27-310-177. Molimo Vas da nas na ovaj broj kontaktirate samo ako ste prethodno dobili saglasnost za posetu kao i njen precizni termin. 

Opservatorija se nalazi na lokaciji koja je od asfalta od mesta Belog Kamena udaljena 2.5 km i put do nje je u jako lošem stanju. U pitanju je običan šumski put kojim je najbolje ići peške ili pomoću nekog ozbiljnog terenskog vozila. Ovime upozoravamo da je jako opasno ići običnim autom, a pogotovu autobusom ili nekim sličnim vozilom koje služi za transport većeg broja putnika!


Прикажи већу мапу

Ako ste prethodno dobili saglasnost i precizan termin od uprave da posetite opservatoriju, naša je preporuka da vozilo ostavite pored odmarališta na Belom Kamenu i da put nastavite peške.

Ukoliko ima i snežnog pokrivača, savetujemo Vam da odustanete od planiranog dolaska, jer se put ne održava redovno i moguć je i dubok sneg sa prisustvom leda, kako na asfaltu na putu do Belog Kamena, a pogotovu na pomenutom prilaznom planinskom putu. Ovime želimo unapred da se ogradimo od svih eventualnih nepredvidjenih i neželjenih štetnih posledica po one koji se budu oglušili o naše preporuke. AOB ni na koji način ne može da odgovara za bilo čiji samoinicijativni dolazak niti na bilo koji način želi da ohrabruje tako nešto, tim pre što naša materijalna i tehnička sredstva nisu dovoljna za davanje takve vrste podrške.

Hvala što ste imali strpljenja da se upoznate sa ovim jako bitnim informacijama.